Билта е учредено през 2001 г. като ООД с предмет на дейност: селско стопанство, търговско посредничество и представителство, продажба на стоки от собствено производство, комисионни сделки, консултански услуги и др.

Дружеството е регистрирано като земеделски производител и първоначално основната дейност е отглеждането на тютюн, царевица и пшеница в района на град Гоце Делчев. След 2008 г. производството на тютюн намалява за сметка на зърнените култури.

През 2002 г. Билта закупува терен за изграждане на складове и сушилни в помощ на селскостопанската си дейност. Складовете се използват за съхранение на собствена продукция и отдаване под наем.

През 2005 г. са засадени първите лозя, които до 2012 г. достигат до 17 декара площ. Сортовия състав на лозовия масив е Рубин, Каберне совиньон, Каберне фран, Сира и Мерло. През 2010 г. е изградена винарска изба UVA NESTUM и започва производството на вино от отглежданите сортове.

Успоредно с избата е построен и ресторант-енотека, който работи самостоятелно. Избата, ресторантът и стопанството представляват част от бъдещия комплекс UVA NESTUM.

През 2011 година, отново като самостоятелно функциониращ обект, е построен Спортен център UVA NESTUM. Спортният център включва два тенис корта и футболно игрище с размери 40/20 метра с прилежаща към тях инфраструктура.

В началото на 2015 г. дружеството се трансформира от ООД в ЕАД.

Комплекс UVA NESTUM Wine & SPA придобива цялостен вид след завършването и пускане в експлоатация на луксозен хотел с впечатляваща архитектура и стил. Строителството на хотела продължава от 2012 до 2016 година. За проекта UVA NESTUM Wine & SPA, архитект Лило Попов получава националната награда за архитектура “Архитектон”, присъждана от САБ.